“Wat denk je dat je zelf kunt doen aan je herstel?”,
zei mijn acupuncturist 15 jaar geleden, terwijl ik op de behandeltafel lag. “Ja, maar……..’ stamelde ik bedremmeld, “….daarvoor ben ik toch hier?’
Ik leed aan hormoon gerelateerde klachten, die mij twee weken per maand in een ander mens veranderden: ik verstijfde, met heftige spierpijn, hoofdpijn en lage rugklachten. Mijn stemming werd er zo ernstig door bepaald, dat mijn toenmalige geliefde het vaak moest ontgelden.
Die ‘life-changing’ vraag van mijn wijze acupuncturist was het begin van een bewustzijnsproces over de fijnmazige samenhang tussen mijn hoofd/ ratio, mijn emoties, mijn verlangens en mijn lichaam. Ik ben hem nog dankbaar voor die vraag. Dit proces liep gelijk op met mijn professionele ontwikkeling als coach.
Ik leerde luisteren naar de (alarm) signalen van mijn lichaam: ‘wat heeft het mij te zeggen, als ik pijn of spanning voel? Waar ben ik bang voor? Is dat reëel? Waar ga ik een grens over? Wat wil en kan anders? Wat heb ik nodig nu?’
Ik ontdekte dat hormonen beïnvloed worden door stress. Door mezelf beter te leren kennen en zachter voor mezelf te worden, zette een verandering in gang. Binnen een paar jaar was ik van mijn klachten af! Toen, op de behandeltafel, onvoorstelbaar.
Een intieme relatie met je lijf en emoties
Inmiddels heb ik in mijn coachingspraktijk regelmatig cliënten met somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK) *, zoals het tegenwoordig heet, begeleid. Soms nadat ze jarenlang uitgevallen waren door werk.
Met zelfonderzoek, naar hun patronen van denken, hun omgang met emoties en hun lijf, soms met aanvullende begeleiding van andere professionals, verminderden hun klachten, zoals prikkelbare darm syndroom, rugpijnen, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, eczeem.
Ze ontdekten dus hoe ze met zelfkennis ook invloed hadden op hun herstel, of vermindering van de klachten.
Een gebrekkige zelfkennis, in de betekenis van een gebrekkige afstemming tussen ons denken en ons voelen, geeft ziekten en stoornissen. Het vervreemdt ons van onszelf.
Temidden van een pandemie en de toenemende medicalisering en digitalisering in de samenleving, lijkt het nog belangrijker.
Natuurlijk, herstellen is niet snel even gefixt. Jezelf leren kennen én veranderen is een proces dat tijd vraagt. En wat ik nu zeg, is ook geen garantie voor herstel.
Externe en interne factoren
Het is vaak een combinatie van interne en externe factoren, die invloed hebben op je ervaringen en klachten. Ben je bijvoorbeeld erg zelfkritisch en negatief over jezelf en je werk, je leven? Is het glas vaak half leeg, of half vol? Spelen terugkerende patronen in denken over jezelf en de Ander (in brede zin bedoeld) op?
Maar ook: werk je (al te lang) in een voor jou ongezonde omgeving? Verdraag je iets dat je niet zou hoeven te verdragen? Stop je energie in een relatie die niet goed voor je is?
Zoals Paul Verhaeghe, doctor in de klinische psychologie en hoogleraar aan de Universiteit van Gent, zegt in zijn inspirerende boek Intimiteit – over de noodzaak van een intieme relatie met ons eigen lichaam:
‘De oorzaken van ziekte en gezondheid liggen in het merendeel van de gevallen niet zozeer in het lichaam zelf, maar vooral in het psychosociale veld. Een welwillende, steunende en betrouwbare omgeving levert over het algemeen gezonde mensen op met een langere levensduur.
Een agressieve, beschuldigende en individualiserende omgeving maakt mensen ziek en verkort hun leven’.
*Wil je een ander blog van mij lezen over SOLK?
Heb jij last van onverklaarbare klachten (gehad)?
Herken je iets van mijn verhaal? Heb je vergelijkbare ervaringen? Heb je een succesverhaal over hoe jij (meer) invloed kreeg op je herstel? Of word je ernstig beperkt door je klachten en wil je ontdekken hoe je zelf invloed kunt uitoefenen op je herstel?
Als je meer wilt weten, of vrijblijvend wilt kennismaken, bel 06 – 41 72 42 04, of neem contact op.
Conclusie en reactie
Ik hoop van harte dat je iets hebt gehad aan dit blog. Wil je jouw reactie of ervaringen delen in het reactieformulier hieronder? Dat zou fijn zijn. Misschien hebben andere lezers er ook wat aan.
Je naam en emailadres is niet zichtbaar voor anderen.
Femke Kok zegt
Mooi, zo moeilijk als het soms is om naar je innerlijk te (blijven) luisteren, vooral als je denkt jezelf wel te kennen maar je lichaam toch opeens iets aangeeft wat je niet kent en niet ‘bij jou past’.
Emmie Leenen zegt
Dank je wel Femke, voor je reactie.
Ja heh, dat kan soms heel moeilijk zijn. Ik ben heel benieuwd of het je ooit gelukt is, je lijf goed te ‘horen’, als iets onbekends opspeelde. En hoe deed je dat dan? Wil je daar nog iets over zeggen?
Dank je wel alvast!
Emmie