Wil je jouw communicatiestijl versterken? Constructief leren luisteren én je authentiek uitspreken, in je team, relatie of gemeenschap?
Wat is constructieve communicatie?
Dat is communicatie dat ons verbindt, in plaats van ons verwijdert van elkaar!
Constructieve communicatie is belangrijk voor samenwerking en een gevoel van welzijn en veiligheid, in teams, in vriendschaps- en liefdesrelaties en gemeenschappen.
En toch is het zo moeilijk. Want het vraagt veel van ons om nieuwsgierig te zijn en elkaar te blijven horen, als er verschillen zijn.
Emoties zijn er als er verschillen of belangen zijn. Dat is niet erg. Maar het kan mis gaan, als men elkaar niet meer respecteert. Dan worden mensen gedemotiveerd er uit te komen met elkaar. Men haakt af, trekt zich terug in eigen standpunten of weerstand. Conflict kan ontstaan en er is geen beweging meer in te krijgen.
Terwijl onze diepste drijfveren de behoefte aan verbinding, erkenning en waardering zijn!
Wat is nodig voor constructieve communicatie?
Luisteren is een vorm van geven!
Luistervaardigheid
Luistervaardigheid draagt bij aan constructieve communicatie.
Luisteren is een vorm van geven: je opent je voor de Ander, met interesse, jouw volle aandacht en nieuwsgierigheid. Luisterend naar de woorden, de betekenis, de emotie en de (non-verbale) expressie van de Ander.
Vaak staan we al te trappelen om ons eigen zegje te doen en luisteren we slecht. Het is simpelweg lekkerder, om over jezelf te praten.
We blijken zelfs dopamine aan te maken als we zelf praten, blijkt uit onderzoek aan de Harvard Universiteit. *
Zelfkennis en patronen in communicatie
Goede communicatie en samenwerking vragen zelfinzicht en inzicht in de Ander. We kijken en luisteren vanuit ons individuele wereldbeeld, dús gekleurd, naar onze omgeving. Vaak weten we dat niet eens.
Bewustzijn over en reflectie op die persoonlijke kleuring, dragen bij aan een betere communicatie en meer empathie voor de Ander.
Wat zijn jouw gedragspatronen, als er verschillen zijn en het spannend of conflictief wordt?
- Vermijd je het gesprek?
- Volg je als anderen zich eerst uiten?
- Laat je je makkelijk horen in een groep of juist niet?
- Neem je een bekende rol op je, bijvoorbeeld die van bemiddelaar, of aanjager?
- Denk je regelmatig: ‘Heb ik me weer onvoldoende laten horen!’
- Kun je je goed inleven in de Ander?
- Durf je je kwetsbaar te tonen? Draagt dat bij aan een goede sfeer en vertrouwen?
- Heb je een wens meer actief deel te nemen?
Wanneer met Het Open Raam?
Ik help graag bij het versterken van constructieve communicatie bij:
feedbackgesprekken, na een conflict of ter preventie er van, bij ervaring van verwijdering van elkaar. Bij het vinden van draagkracht voor verandering en aktie. Of eenvoudigweg bij de behoefte om ervaringen en emoties te delen.
Uitdrukken wat je nodig hebt en ervaart in het hier-en-nu, de ‘luistervaardigheidsspier’ trainen en tools ontwikkelen staat centraal.
Ik maak gebruik van diverse luister-en gespreksoefeningen uit de System Centred Theory, geweldloze communicatie, Deep Democracy.
In wat groter verband werk ik regelmatig samen met een collega.
Emmie Leenen heeft een herstelcirkel begeleid bij een conflict in onze familie-vriendenkring. Wat me het meest raakte was haar heldere aanpak, het heel zorgvuldig teruggeven wat er gezegd werd. Ze onderkende de persoonlijke grenzen die er waren en vond wegen om bv verschillende talen, leeftijden en belangen tot een kring te brengen waar ieder kon spreken en gehoord werd.
Als je spreekt, zeg je vaak wat je al weet. Als je luistert, kan het zijn dat je wat nieuws leert.’
Dalai Lama
Emmie begeleidde een herstelcirkel bij een conflict in onze familie-vriendenkring. Wat me het meest raakte was haar heldere aanpak, het heel zorgvuldig teruggeven wat er gezegd werd. Ze onderkende de persoonlijke grenzen die er waren en vond wegen om verschillende talen, leeftijden en belangen tot een kring te brengen waar ieder kon spreken en gehoord werd.
Catherina G.
Ik voel mij een krachtiger persoon, na het communicatietraject bij Emmie. Ik kan nu mijn visie in het team met meer stevigheid en vertrouwen in mezelf laten horen. Mijn inbreng wordt juist vaak gewaardeerd, tot mijn verrassing. Ook als er verschil van inzicht is.
Joop K., secretaris van het bestuur van een ziekenhuis
* Bron: boek Socrates op sneakers, van Elke Wiss
Meer weten? Neem hier contact op.