Sta jij voor grote veranderingen, met je loopbaan, in je organisatie, of je persoonlijke leven? Je kunt of wilt misschien niet meer terug naar het vertrouwde, omdat er iets veranderd is, in of buiten jou. En het nieuwe heeft mogelijk nog geen contouren.
Aaah, doodeng! Of juist een avontuur? Of allebei?
Het onbekende roept vaak angst en onzekerheid op, want wij zijn bang voor chaos.
Het vertrouwde, ook als het niet langer meer past, geeft een ervaring van veiligheid. Aangestuurd door ons autonome brein, het reptielenbrein, staan we voor we het weten, in de vecht, – vlucht, – of bevriesmodus, om weg te komen van dat ‘ravijn’, aan de rand van het onbekende. Dan gaan we in de overleefstand.
Een paar voorbeelden van vecht, – vlucht, – en bevriesreacties:
- positieve of negatieve voorspellingen doen over de toekomst, in de vorm van (valse) hoop of negatieve voorspellingen (beren op de weg). ‘Het zal wel beter worden’. Of: ‘Ik kan niks anders, dus ik moet wel doorgaan met hetzelfde’.
- workaholic gedrag
- perfectionisme
- neiging tot willen controleren
- paniek
- overweldigende of explosieve emoties
- fysieke onrust
- grenzeloosheid, o.a. verslavingsgedrag
- uitstellen van beslissingen
Herkenbaar? Het zijn menselijke reacties, op het onbekende. Maar het brengt ons niet echt verder.
Het houdt ons vooral in ons hoofd. Wat helpt dan?
De nieuwsgierige onderzoeker
Volgens SCT * is het onbekende juist de bron van alle universele wijsheid. Het is de drempel tussen weten en niet weten. Een gebied waar we geen woorden hebben.
Door nieuwsgierig te zijn, ga je op verkenning. Dan ben je meer in het hier-en-nu, met je aandacht, sensaties, zintuigen, intuïtie, hart. En minder in je hoofd.
Als je nieuwsgierig bent, kun je van alles tegen komen in jezelf. Kanten van jezelf, die je herinneren aan toen je jonger was.
Misschien kom je verschillen in jezelf tegen, tegengestelde ‘stemmen‘, die nuance aanbrengen in je blik op de situatie. Of je ontdekt dat je zwart- wit denkt, in of-of en dat er daartussen veel meer tinten grijs bestaan. Je kan verrast worden door een kraakhelder inzicht of gevoel, wat richting geeft.
Als je ‘nieuwsgierige onderzoeker’ met je ‘overlever’ gaat samenwerken, wordt het een goed team. Dan blijkt dat de angst en onzekerheid te dragen is. Dat ze mogen blijven meedoen, maar niet dominant hoeven te zijn. Je kunt ontdekken dat je niet in “de afgrond” belandt en dat je ervaringswereld een stuk rijker voelt. Dat gaat helpen authentieke nieuwe stappen te zetten.
Ik hoop van harte dat dit blogje van waarde voor je is. En ik wens je een royale portie nieuwsgierigheid toe, op jouw pad!
Waar sta jij?
Als je wilt sparren over jouw situatie en wat jij nodig hebt, om met verandering in je leven of werk om te gaan, je bent welkom om te verkennen of ik van betekenis kan zijn.
Neem contact op, of bel 06 – 41 72 42 04.
SCT
* Systems-Centered Training is de toepassing van de Theorie van Levende Menselijke Systemen, ontwikkeld door dr. Yvonne Agazarian. Een methodiek en theorie waar ik door geïnspireerd word en mij in oefen, in een doorgaande leergroep. Om te leren met een systeemblik naar mijzelf en anderen te kijken, te leren verschillen te onderscheiden, deze te integreren en transformeren, in mijzelf en als lid van de groep, in een team.
Voor dit blog werd ik geïnspireerd door delen uit het het boek: An illustrated guide for Applying a Theory of Living Human Systems.
Geef een reactie