• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
HET OPEN RAAM

HET OPEN RAAM

  • HOME
  • VERSTERK
    • Regie in werk
      • Outplacement
      • Burn-out en preventie
    • Persoonlijke groei
    • Constructieve communicatie
  • HOE?
  • WERKGEVERS
  • BLOGS
  • OVER MIJ
    • Visie en Missie
    • Emmie Leenen
  • CONTACT

De waarde van twijfel

Je bent hier: HOME / BLOGS / De waarde van twijfel

Recentelijk moest ik binnen een week vervangende werkruimte vinden, vanwege een ingrijpende renovatie onder mij. Vrij snel had ik een bezichtiging voor een tijdelijke ruimte in een kantoorpand en de volgende ochtend werd een beslissing van me verwacht van de verhuurder.
In eerste instantie besloot ik het te doen, want ik dacht geen andere keuze te hebben, door tijdnood. Maar ik voelde geen enthousiasme. De kosten bleken hoger dan gezegd en de ruimte was kil en zakelijk. Twijfel sloeg toe. Ik praatte er met wat mensen over, de twijfel bleef.

De twijfel vergezelde me in de nacht. Dus ik ging er de volgende ochtend voor zitten: ‘wat gebeurt er precies in me?’ Ik hoorde een duidelijk ‘nee’ in mezelf en weerstand tegen de verhuurder die niet transparant was over kosten. Zo fijn, hoe dat werkt. Door serieus stil te staan bij mijn twijfel, wist ik het vrijwel meteen. Het was een combinatie van intuïtief weten, een soort lijfelijk verzet dat ik voelde en mijn moraliteit – aversie tegen uitbuiterij – dat mij duidelijkheid gaf.

Overigens, ik lees net in een artikel in de Volkskrant dat we als mens fundamenteel intuïtief zijn. Eerst nemen we een intuïtief besluit. Daarna gaan we het beargumenteren, om wat we op gevoel besluiten, te rechtvaardigen.
Dit zegt sociaal psycholoog Jonathan Haidt, in zijn boek The Righteous Mind. Hij deed er onderzoek over.

De tijd tikte. Wat nu?
Toen gebeurde iets bijzonders, binnen een uur! Een goede vriendin bood me haar appartement aan voor januari. Een ander aanbod voor een deel van december kwam ook binnen. Ineens had ik perspectief voor de komende tijd, op een manier die paste: werken in warme ruimtes van vrienden, zonder kosten.

Ik was blij dat ik mijn twijfel serieus nam en dat vrijwel meteen erna de oplossing als het ware naar me toe gerold kwam. Dat laatste kon ik natuurlijk niet regisseren. Dat zijn de mooie parels die het leven soms geeft.

Hoe ga jij met twijfel om?

Durf jij je twijfel serieus te nemen, als je voor een belangrijke beslissing staat, professioneel of privé?
Of verjaag je zo snel mogelijk je twijfel door een beslissing?
Liever een beslissing dan geen beslissing?
Heeft twijfel een negatieve associatie? Zoiets als: aarzelen, weifelen, slappigheid, geen ruggegraat hebben?
Geef je jezelf op je kop, wanneer je twijfelt?

Het zijn menselijke reacties. Want besluitvaardigheid en daadkracht staat hoog in aanzien en wordt gestimuleerd.
We leren op school helaas onvoldoende wat de waarde en betekenis is van twijfel en onzekerheid en hoe daarmee om te gaan.
Met uitzondering van kunstenaars, wetenschappers en filosofen. Zij zijn er goed mee vertrouwd, want twijfel is onlosmakelijk deel van het artistieke en intellectuele proces.

Natuurlijk, eindeloos twijfelen, dezelfde rondjes draaien, het te vaak vooruitschuiven van een besluit, zeker binnen teams en organisaties, is niet productief, kost geld en kan verlammend werken.

Twijfel is de waakhond van het inzicht!
Confusius

Verdragen van niet-weten

Het vraagt moed, zeker als je al bijna een beslissing hebt genomen, om de boel stop te zetten en het uit te houden met jezelf en/ of elkaar, in het niet-weten. Soms kan het wel even nodig hebben. En zonder garantie dat het wat goeds gaat opleveren! Tsja.
Bijkomende gevoelens van onzekerheid, schaamte, angst voor een verkeerde beslissing, kun je daarbij tegenkomen.

Als dat slaagt, ontstaat ruimte om alles dat mee doet rondom de kwestie, te verwelkomen en naar te luisteren, in je lijf, je hoofd, je hart, in vertraging. Een nieuwsgierige, niet-oordelende en onderzoekende houding is daarbij behulpzaam. Om zo tot een rijper, rijker en wijzer besluit te komen.

Ik wens je een waardevol twijfel – en beslissingsproces toe!

Heb je zin om te reageren in het reactie-formulier hieronder?
Een mooie ervaring met twijfel om te delen? Of een vraag?
Misschien hebben andere lezers er ook wat aan. Ik hoor je graag.

Je naam en emailadres is niet zichtbaar voor anderen.

BLOGS,  Persoonlijke ontwikkeling,  Werk en loopbaan Emotiemanagement,  Inspiratie,  Loopbaan,  Psyche

Lees Interacties

Reacties

  1. Barbara zegt

    22 december 2020 om 16:17

    Ontzettend fijn dat je door je probleemstelling te uiten er en een positieve oplossing is gekomen, en als je duidelijkheid creëert kan de twijfel een andere wending krijgen.
    Je bent in een flow gekomen! Enthousiasme en vertrouwen kan een afweging zijn tegen de onbetrouwbaarheid die volgens je intuïtie niet klopt.
    Mijn twijfels los ik vaker op door een Mindmap te maken en een focus te verkrijgen.
    Alle voor ’s en na’s tegen elkaar wegstrepen en dan krijg je een inzicht over je twijfels.
    Daarin is het voor mij goed om duidelijk te zijn wat ik wil en dat je dat mooi zou kunnen combineren met een ander en mijn grenzen kan aangeven, dit is mijn leerpunt !!

    Beantwoorden
    • Emmie Leenen zegt

      23 december 2020 om 11:05

      Enorm bedankt voor je fijne reactie, B. (Ik houd je naam anoniem)

      Fijn dat jij steun hebt voor je twijfels aan een mindmap. Dat is inderdaad ook een hele mooie manier om de verschillende mogelijkheden en perspectieven te onderzoeken. Toitoi ook met je leerpunt!

      hartelijke groet,
      Emmie

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ervaringen

  • Het was een intens, leerzaam en diepgravend outplacementtraject, echt een ommekeer. Emmie gaf me vertrouwen, maar spaarde me niet. Na jarenlang in de filmsector gewerkt te hebben, heb ik bewust en krachtig kunnen kiezen voor een heel nieuw vak als lijstenmaker. In mijn zoektocht leerde ik uitgaan van mijn kracht en van wat ik zelf wil. Daarnaast heb ik een positievere kijk op werk gekregen. Ook leerde ik netwerken, waar ik als een berg tegenop zag. Hierdoor vond ik mijn ideale baan.  
    Uitgaan van eigen kracht en wensen
    Franka, lijstenmaker
  • Een van de grootste kwaliteiten van Emmie is dat zij op een luchtige manier weet te vertragen. Telkens als ik bang was voor de toekomst, in mijn burn-out, nodigde zij mij uit ruimte te maken voor waar ik nu stond. Om met compassie, en het liefst ook plezier, hierop te reflecteren. Mede door de samenwerking ben ik met hernieuwd vertrouwen een weg ingeslagen waarin ik weer met plezier aan het werk ben."
    Hier-en-nu in burn-out
    Evelien G., zzp-er in de culturele sector
  • met een nieuw perspectief kijken naar je talent en keuzes
    4
    Het Open Raam onderscheidde zich direct voor mij, vanwege het ZKM zelfonderzoek als wetenschappelijk gefundeerde methode en de persoonlijke benadering van Emmie. De manier van werken is grondig en geeft veel inzicht. Ook bewustzijn in keuzes. Naast de onrust die het geeft om echt emoties en gevoelens te voelen – gevoelens die ik heel lang niet of misschien nooit eerder bewust was -, geeft het rust, ruimte ze toe te laten. Gevolg: mijn nachtrust is beter, ik slaap dieper en ik heb zelfs het gevoel dat mijn hoofd, mijn gedachten, helderder zijn.
    Met ZKM meer helderheid
    M.S, zich oriënterend op een nieuwe koers met werk
  • 5
    Na elke sessie had ik de neiging om een diepe buiging te maken voor Emmie en voor de ZKM-methode. De ZKM heeft me inzicht gegeven vanuit welke patronen ik gewend was te handelen. Ik was aanvankelijk afwachtend over het beklijven van nieuwe inzichten, want patronen zijn hardnekkig. Vooral door de intensieve, begripvolle, creatieve en open manier waarop Emmie werkt, heb ik gemerkt dat patronen minder hardnekkig hoeven te zijn.  
    Patronen ombuigen
    Anya B, docente middelbaar onderwijs

Footer

  • Facebook
  • LinkedIn

Privacybeleid en AVG

Het Open Raam :: V E R S T E R K T :: Persoonlijke groei :: Regie in werk :: Constructieve communicatie | Email: buro@hetopenraam.nl | Telefoon: 06 41 72 42 04