Duurzame verandering van patronen. Kan dat?

Voortdurend worden we, jij vast ook, uitgedaagd om te veranderen, effectiever te zijn: in je communicatievaardigheden, in gedrag, op je werk met collega’s, thuis met je geliefde(n). Oftewel, je wordt geconfronteerd met je valkuilen.

Je wilt je bijvoorbeeld meer laten horen in het teamoverleg, want je hebt visie. Of je neemt je voor vaker ‘nee’ te zeggen, als je weer het zoveelste klusje met een deadline toegeschoven krijgt. Maar toch doe je niet wat je van plan was. Je liet je onvoldoende horen, op dat belangrijke moment. Of je zei toch ‘ja’ terwijl je ‘nee’ dacht. Wat maakt dat sommig gedrag zo hardnekkig is en daarom lastig te veranderen?

Emoties

Weten wat je wilt veranderen is blijkbaar niet voldoende om daadwerkelijk te doen! Dat heeft alles te maken met onze emoties en gevoelens. Die zijn de sleutel tot ons vertrouwde en ingesleten gedrag. Maar ze zijn ook een sleutel tot verandering!

Neem het voorbeeld van de wens en noodzaak om je meer te laten horen in het teamoverleg. Als je gewend bent te stil te zijn, kunnen bij je voornemen je meer te laten horen,  angst- of schaamtegevoelens opkomen. Dus doe je het niet en houdt je je mond. Of je doet het halfslachtig, waardoor je niet echt gehoord wordt. Het zijn de gevoelens die bij jou als kind hoorden en die er onbewust voor gezorgd hebben dat je doet wat je doet.

Patronen in gevoel, denken en gedrag

Als kind waren er in de gezinssamenstelling bij bovenstaand voorbeeld vermoedelijk redenen om zich ‘gedeisd’ te houden. Misschien trok een  broer of zus negatieve aandacht van de ouders en probeerde het kind vooral lief te zijn en niet op te vallen, ‘want ze hebben al genoeg aan hun hoofd’, of ouders waren druk bezet met zichzelf. Zo kan het gaan. Dat gedrag, zich gedeisd houden, werd een PATROON. Voor je het weet, hoort het bij je en voelt het onbekend en te spannend om ‘zoveel aandacht te vragen’ in een teamoverleg. Het kind in jou neemt het als het ware over in je volwassen leven.

Duurzaam veranderen

Door stil te staan bij je persoonlijke achtergrond en de ontstaanswijze van het gedrag, het patroon, met bijkomende gedachten en gevoelens, ontstaat stapsgewijs ruimte voor verandering. Het ‘angstige kind’ kan als het ware toegesproken worden en gerustgesteld. De volwassen ‘ik’ kan meer regie gaan nemen voor wat nodig is in het hier en nu en gaan experimenteren met het gewenste gedrag.

Het is een illusie te denken dat je op een dag volkomen anders bent en doet. Duurzame verandering van een patroon is mogelijk, maar in spannende situaties blijft het regelmatig bewustzijn vragen. ‘Oh ja, ik trek me weer terug’. Maar je hebt de tools nu om het anders te doen.

Van buikpijn naar vertrouwen

Vaak gaat nieuw gedrag gepaard met ongemak, onzekerheid, buikpijn. Het lijf en hoofd zegt: ‘ho, stop, onbekend, niet veilig’.
Langzaamaan ontdek je dat het ongemak verdwijnt en dat het veiliger gaat voelen. Door te gaan doen. Maar om te beginnen in een veilige setting. Niet meteen in dat spannende overleg. Reflecteren op de ervaring en de reacties van anderen, die meestal vooral positief zijn, helpt daarbij.

Verbeteren van jouw van communicatiestijl of gedrag

Wil jij effectiever communiceren en handelen? Je belemmerende gedachten op het spoor komen en echt veranderen?
Kijk dan eens bij Persoonlijke Coaching.
Of heb je  interesse in de ZelfKennisMethode, als je weet dat hardnekkige patronen opspelen?

Wil je alleen reageren op dit blog? Hieronder ben je van harte welkom. Je persoonlijke gegevens zijn niet zichtbaar voor anderen.

Omarm je emoties

We worden in ons dagelijks leven, in onze beleving, ons functioneren en bij het maken van keuzes, grotendeels onbewust geleid door onze emoties en gevoelens. Toch ervaren we ze over het algemeen als iets engs en we lopen er graag (vaak onbewust) voor weg. We vertrouwen liever op onze ratio. Herkenbaar?

lees verder over Omarm je emoties

Mijn tuin als spiegel en inspiratiebron

Ik laafde mij de afgelopen maanden aan het uitbundige leven in mijn recent verworven tuin in een tuinenpark: aan de groeiende en wuivende bloemen, hun kleuren, mijn uitdijende groentetuin, de zoemende insecten, maar ook aan de dartelende vlinders, de snaterende eendjes achter in de sloot en de vrolijk hippende en zingende vogels in de struiken.

Leven en werken in een tuin is zo leerzaam, want de natuur spiegelt, voortdurend.lees verder over Mijn tuin als spiegel en inspiratiebron

De innerlijke criticus

Ken jij die dwingende innerlijke stem, die zich regelmatig laat horen, die jou bekritiseert, die jou duidelijk maakt wat je allemaal moet en je afbreekt? Is hij zo sterk dat je denkt dat jij die stem ‘bent’? We hebben deze stem allemaal. Hij zit vooral in ons hoofd. Het is de stem van de innerlijke criticus.

Ik hoor hem ook regelmatig, nu ook als ik schrijf. Hij, het is beslist een mannelijke stem, wil namelijk dat ik een perfecte tekst schrijf. Want zijn grote zorg is dat ik faal of afgewezen word. Dus probeer ik aan die wens tot perfectie te voldoen, als ik me onbewust van hem ben. lees verder over De innerlijke criticus