Stress en burn-out

Heb je teveel stress, voel je je overbelast en doodmoe? Dreig je uit te vallen op je werk, of ben je al in de ziektewet door een burn-out en zoek je hulp bij je re-integratie?

Ik kan je helpen weer meer grip te krijgen op je situatie ter preventie van overspannenheid, een burn-out en bij je herstel na verzuim.

Meer regie over stress en druk

Vermoedelijk heb je al langere tijd een stresspatroon van denken en gedrag opgebouwd, roofbouw op jezelf gepleegd en is het lastig voor je grenzen te bewaken.

Staat je hoofd en lichaam nog in de ‘overdrive’ door langdurige stress, slaaptekort, angst of paniek, dan is het raadzaam om naar je huisarts, of bedrijfsarts te gaan en de juiste diagnose te krijgen, de symptomen aan te pakken en enigszins tot rust te komen. Dat vraagt specialistische begeleiding. Die kan ik niet bieden. Je stresshormonen moeten terug gebracht worden naar een basisniveau.

Als de stress enigszins hanteerbaar is en je wilt leren hoe je op een duurzame manier meer regie over je omgang met stress (en werkdruk of andere factoren) kunt nemen, dan kunnen we samen onderzoeken in een oriënterend gesprek wat je precies nodig hebt. Vaak zijn het je denk-en gedragspatronen die grote invloed hebben op je omgang met stress. Het goede nieuws is: daar kun je in veranderen en daar kan ik je bij helpen.

Lees ook mijn blog Stress, (bijna) burn-out en de samenhang met ons streven naar perfectie

Werkwijze

Regelmatig adviseer ik een vorm van zelfonderzoek, de Zelfkennismethode (ZKM), bij stressmanagement en na een burn-out. Op een gestruktureerde en relatief snelle manier, in 4-6 weken,  doe je doorleefd inzicht op over de oorzaken van je stresspatronen in de context van je levensverhaal en ga je strukturele oplossingen vinden, die bijdragen aan verandering en herstel.

Valkuilen zullen blijven, maar je weet ze sneller te herkennen. Ondersteund door regelmatige coachingsafspraken, ga je een proces van verandering en reflectie in, terwijl je oefent met nieuw effectiever gedrag in de praktijk, zoals bijvoorbeeld ‘nee zeggen’, begrenzen, hulp vragen, meer je gevoelens delen met anderen. Maar je gaat zeker ook ontdekken hoe je een meer accepterende en verzachtende houding ten opzichte van jezelf kunt ontwikkelen. Daardoor creëer je ruimte voor wat meer energie, ontspanning en plezier geeft. Dat ga je integreren in je werk en/of privéleven.

In elk traject, zeker bij stress en burn-out gerelateerde vragen, wordt aandacht besteed aan de balans hoofd, hart, lijf. Naast de ZKM werk ik met oefeningen op het gebied van ademhaling, mindfulness, zelfcompassie en hartcoherentie. Ook werk ik in een netwerk met hapto – en fysiotherapeuten.

Werkgever

Wanneer jouw werkgever een coachingstraject aanraadt, hebben jij en ik eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Als je door wilt, neem ik contact op met je werkgever om de (gezamenlijke) doelen van het traject te bepalen. Eventueel vindt  een driegesprek plaats, voor de start. Tijdens het traject wordt je privacy vanzelfsprekend gewaarborgd.

Wil je meer weten, of vrijblijvend kennismaken?
Neem contact op of bel 06 – 41 72 42 04.